ro | en
HomePublications list › Văcărești Park - Ideas for a visiting center

Văcărești Park - Ideas for a visiting center

https://doi.org/10.54508/9786066382199

Editori Marius Voica, Justin Baroncea, Vlad Ciontu
ISBN 978-606-638-219-9
media: DVD-ROM
published: 2021

PARCUL VACARESTI - IDEI PENTRU UN CENTRU DE VIZITARE

Educație în arhitectură

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului teoretic de o lună a fost acela de a propune proiecte inventive și extrem de variate, dublate de poveștile autorilor, studenți ai atelierului internațional din anul IV. Cu ajutorul materialelor reciclabile recuperate de pe șantier, speram să ne putem implica în construcția/montarea efectivă a unora dintre cele mai simbolice structuri, cu condiția ca și clima să ne fie favorabilă.

Delta Dunării, ateliere și experimente din atelierele și experimentele anterioare

Cum înțelegem tradiția și rafinamentul arhitecturii vernaculare? Cum putem compune un volum contemporan utilizând materiale tradiționale? Cum putem învăța să percepem materialul și să-l folosim în modul cel mai natural? Cum îl îmbinăm cu structura?
Acestea sunt câteva dintre întrebările la care am încercat să răspundem, la începutul atelierului și, ulterior, în cadrul atelierelor, unde ne-am concentrat pe realizarea spațiilor propuse.
Arhitectura experimentală prezentată în această secțiune reprezintă exemple de spații construite în cadrul mai multor ateliere coordonate, în care studenții vor avea ocazia să construiască împreună cu ajutorul meșterilor tradiționali mici obiecte de arhitectură. Misiunea este captivantă, deoarece pare să poposească de la sursa primordială a adăposturilor primitive descrise de Vitruvius și condensează acum imaginația unui adăpost care ne apropie de stabilirea unora dintre răspunsurile întrebărilor menționate mai sus.
Am stabilit că astfel de experimente interdisciplinare au potențialul de a trezi creativitatea elevilor, precum și capacitatea de a experimenta în limitele materialului și de a aborda direct spațiul propus prin procesul de construcție.
Exemplele prezentate se referă la 6 construcții (sau machete reale) realizate de studenți sub îndrumarea profesorilor și a meșterilor autohtoni și cu materiale tradiționale, locale, precum stuf, lemn de lăcrămioară, ramuri de răchită și lemn de salcie.