ro | en
HomePublications list › Studiul Formei la Arhitectură. Selecție din fondur…

Studiul Formei la Arhitectură. Selecție din fondurile de arhivă relevante pentru evoluția învățământului de arhitectură și design

Director proiect Prof. dr. habil. arh. Beatrice-Gabriela Jöger
Fonduri FFCSU_UAUIM 2023
ISBN 978-606-638-336-3
media: print
published: 2023

Publicarea volumului ”Studiul Formei la Arhitectură – selecție din fondurile de arhivă relevante pentru evoluția învățământului de arhitectură și design” face parte dintre rezultatele proiectului de cercetare StuFoArh - „Studiul Formei la Arhitectură – Scanare și digitalizare fonduri de arhivă relevante pentru evoluția învățământului de arhitectură și design”, selectat pentru finanțare în urma competiției Cercetare UAUIM 2022 (UAUIM-FFCSU-2023-011).
Cunoașterea istoriei Școlii noastre și a realizărilor înaintașilor noștri – dintre care pe unii i-am avut profesori – și în ipostaza de studenți, nu face decât să ne adâncească respectul pentru aceștia, pentru reușita de a ghida Școala de-a lungul a variate și adesea dificile perioade istorice și de a ne oferi un exemplu demn de urmat.
Dificila muncă de cercetare de arhivă a scos la lumină peste 3400 de planșe desenate cu o extrem de mare varietate de stiluri și tehnici de reprezentare și circa 16000 de pagini de documente reprezentând registre matricole și de diplome.
Desenele realizate cu atenție și dedicație de înaintații noștri, relevă uneori o minuțiozitate care astăzi a dispărut din redactările studenților noștri. Redarea unor elemente arhitecturale, finețea liniilor realizate cu instrumente de lucru manuale, delicatețea nuanțelor realizate în colorarea planșelor ne provoacă o emoție ce astăzi nu mai este iscată la privirea planșelor realizate digital de noile generații.
Dorim ca prin scoaterea la lumină acestor comori să impulsionăm readucerea elementului uman în elaborarea desenelor de arhitectură, nu cel realizat mecanic, ca obligație la unele discipline din curriculă, ci ca exercițiu permanent al ”mâinii care ascultă de gând”, deci ca sprijin, ca unealtă în procesul de creație al artefactului, indiferent de scara acestuia – urbană, arhitecturală, obiect de design.
O selecție de planșe semnificative din toate categoriile scanate până acum va fi pusă la dispoziția publicului printr-o bază de date accesibilă online.
Un volum în două variante - o ediție tipărită (cu un spațiu limitat și deci extrem de sintetică) și o ediție digitală (mai bogat ilustrată deși și aceasta, doar un extras din arhiva scanată) - va ajuta la diseminarea și comunicarea existenței acestei baze de date. Publicarea unei selecții a unora dintre lucrările de impact pe care echipa de cercetare le-a găsit în timpul cercetării de arhivă reprezintă o modalitate tangibilă de a lua contact cu unele opere ce nu ar putea fi consultate direct datorită fragilității lor.
Aceste selecții sunt însoțite de câteva interviuri realizate cu unii dintre foștii profesori ai Catedrei Studiul Formei, mărturii accesibile în format video pe site-ul proiectului (https://www.uauim.ro/cercetare/ffcsu-2023/stufoarh/) și prin extrase în volumul tipărit.
Dedicăm acest volum Școlii noastre, studenților și colegilor, și sperăm ca el să nu se acopere de praful răscolit de noi în căutările din arhivă.

ID Permalink Description
577-163 https://editura.uauim.ro/pub/eim-577-163.pdf recenzie făcută de prof.arh. Agostino Bossi și filozoful Paolo Cecere