ro | en
HomePublications list › Cadrul instituțional al dezvoltării sustenabile

Cadrul instituțional al dezvoltării sustenabile

Vera MARIN | Serin GEAMBAZU
Fonduri FDI, program Cultadiser 2024
ISBN 978-606-638-377-6
media: print
pending (2024)

Lucrarea reprezintă breviarul pentru disciplina Cadrul Instituțional al Dezvoltării Sustenabile, pentru studenții anului I, licență la Facultatea de Urbanism.
Lucrarea de față are drept scop optimizarea procesului educațional prin facilitarea interacțiunilor între studenți și promovarea unui cadru didactic activ și participativ. Publicarea acestui breviar sprijină aprofundarea conceptelor fundamentale din sfera dezvoltării sustenabile, prin clarificarea unor noțiuni complexe și integrarea acestora într-un sistem coerent și interdisciplinar. Dezvoltarea sustenabilă este abordată ca un echilibru între dimensiunile socială, economică și de mediu, oferind un cadru teoretic esențial pentru analiza, planificarea și proiectarea urbană.
Breviarul contribuie la dezvoltarea competențelor studenților prin explicarea relației dintre drepturile omului și mediul construit, analiza dinamicii dezvoltării sustenabile și utilizarea terminologiei specifice urbanismului. De asemenea, este accentuat rolul esențial al profesioniștilor în transformarea spațiului urban și importanța colaborării interdisciplinare în cadrul procesului de planificare și proiectare.
Un element central al lucrării este corelarea Obiectivelor Dezvoltării Sustenabile (SDG) cu drepturile omului. Sunt evidențiate modalitățile prin care planificarea și proiectarea urbană pot contribui la atingerea țintelor SDG, subliniind necesitatea colaborării între sectorul public, cel privat și cel al treilea sector. Breviarul pune accent pe abordarea contemporană a guvernanței urbane, văzută ca un proces transparent și colaborativ, care echilibrează interese diverse și optimizează utilizarea resurselor urbane în interes public.
Participarea comunității și aplicarea bunelor practici de guvernanță urbană sunt fundamentale pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate. Totodată, breviarul abordează răspunsurile inovatoare necesare pentru a face față provocărilor actuale, cum ar fi reducerea amprentei de carbon și adaptarea la schimbările climatice.
Prin intermediul acestui breviar, studenții vor dobândi capacitatea de a analiza echilibrul între domeniile dezvoltării sustenabile, de a explica interacțiunea dintre drepturile omului și mediul construit, de a utiliza corect conceptele și terminologia specifică urbanismului și de a recunoaște importanța colaborării interdisciplinare și participative în planificarea urbană. Breviarul se constituie astfel într-un instrument academic esențial pentru formarea unor profesioniști capabili să abordeze în mod responsabil transformările mediului urban în contextul contemporan.