ro | en
Prima paginăPeriodice › Crochiu

Crochiu

Asociația de la Mincu
ISSN (Print) 2972-2063 / ISSN-L 2972-2063
publicat: 2023

Revista „Crochiu” reprezintă un proiect editorial inițiat de Asociația Studenților de la Mincu (ASM) și sprijinit de conducerea Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, adresându-se atât specialiștilor - studenții universității, arhitecți, urbaniști, designeri, cât și publicului larg interesat de domeniul arhitecturii.
De la lansarea revistei „Căminul” în 1929, la revista „Urbanismul” în 1932, apoi la „Buletin A” în 1970, această nouă inițiativă a școlii de arhitectură constituie o platformă de exprimare a ideilor și a viziunilor studenților cu privire la subiectele lor de interes (evenimente, pasiuni) și la provocările legate de partea teoretică (Neufert) și partea aplicată a domeniului (studii de caz).
Această revistă a fost înființată la începutul anului 2022, inițiativa care, după părerea noastră, ajută la evidențierea comunității studențești din universitate. Prin acest proiect dorim să oferim șansă studenților de a-și expune ideile, dorințele și idealurile, dar în același timp să îi ajutăm să le prezinte într-un mod cât mai eficient, ușor de înțeles, dar în același timp și formal. Gândirea sistematică reprezintă un aspect care stă la baza acestei reviste. Dorim să realizam o trecere cât mai ușoară de la mediul formal, academic, la gândirea inocentă și inventivă a studentului. La baza trecerii de la interviuri cu personalități cu rezonanță, la articole gândite și redactate de studenți stă această dorință de a contura procesul de formare a unui tânăr în acest domeniu. În mod inevitabil ajungem să ne confruntăm cu probleme ce par dificil de rezolvat, dar a căror soluție este mai la îndemână decât putem noi observa. Acest proiect prezintă o provocare la nivel profesional, dar și al inspirației. Studiile de caz nu sunt de folosință doar studentului in cauză, ci și celorlalți cărora le este prezentată problematica, laolaltă cu diverse soluții și opinii.
Prin muncă colectivă avem ocazia de a cunoaște și poate chiar înțelege persoanele din jurul nostru. Conlucrarea cu persoane cu opinii și idealuri diverse poate reprezenta în sine o provocare. În ciuda acestei aparente dificultăți, am învățat să lucrăm în echipă, să acceptăm dar și să folosim opiniile celorlalți în beneficiu comun.
Cercetarea în sine, de orice natură, nu este o muncă ușoară. Totuși, noi, în calitate de studenți, trebuie să învățăm să ne folosim de orice fel de sursă de informație care se află în jurul nostru, nu să ne limităm doar la informația găsită online, care, uneori, se poate dovedi parțial incorectă. Arhivele, bibliotecile și anticariatele prezintă o sursă de informație nemărginită, cu ascunzișuri la care poate nu ne am fi gândit până atunci. Capacitatea de a observa detaliile și informațiile cheie va contribui constant la conturarea logică și armonioasă a informației.
Grafica revistei, creată de studenți, reprezintă un alt aspect definitoriu al activității comitetului de redacție și răspunde provocării de a transmite într-un format atrăgător, pe înțelesul tuturor, informații de specialitate. Cromatica și dinamica revistei conturează întocmai spiritul tânăr și plin de energie al unui student. În aceasta maniera de abordare intenționăm să continuăm colaborarea in cadrul următoarelor numere ale revistei.

Numere

Nr. 1 / 2023
Crochiu