ro | en

Recomandări pentru autori

Indexare

VIZ-UAUIM.pdf - Indexarea în baze de date internaționale. Cerințe. Condiții

Recomandări generale pentru redactarea și editarea textelor

La elaborarea materialelor propuse spre publicare recomandăm respectarea următoarelor norme:

Lucrările trebuie să aibă un evident caracter de originalitate, autorii fiind răspunzători de conținutul și de dreptul de proprietate al informațiilor publicate. Autorii sunt responsabili pentru asigurarea drepturilor de reproducere și publicare a întregului material grafic. Responsabilitatea lucrării îi revine în întregime autorului, atât în ceea ce priveşte conţinutul, cât şi forma, și reprezintă strict punctul de vedere al autorului.

Lucrările se prezintă culese pe calculator cu corp 12 la un rând, cu toate semnele diacritice, listate pe o singură față, pe format A4, într-un singur exemplar, însoțite de suportul magnetic respectiv.

Se recomandă folosirea soft-ului WORD sau INDESIGN pentru crearea documentelor gen publicații; pentru coperta desfășurată a publicației se va utiliza programul Corel Draw. Textul cules poate fi fontul implicit Times New Roman / Arial, fără modificări sau variante; cu editorul de ecuații inclus în program (a se evita alte editoare de ecuații care, chiar dacă sunt mai performante, sunt mai puțin portabile); cu figuri scanate și introduse în document, dar și fișierul .jpg sau .tif aferent fiecărei figuri; tabelele, legendele figurilor și bibliografiile se culeg cu același font folosit pentru text, dar de corp 10.

Titlurile și subtitlurile vor fi scurte, exacte și definitorii; ele vor fi indicate atât în limba română, cât și în limba engleză (unde este cazul). Sub titlu se scrie complet prenumele și numele autorilor, precedate de titlurile universitare sau științifice. După nume se precizează locul de muncă. Este valabil pentru lucrări/volume/broșuri de cercetare științifică cu mai mulți autori.

Fiecare lucrare va fi însoțită de un scurt rezumat. Se recomandă ca rezumatul să fie atât în limba engleză, cât și în limba română.

Autorii vor folosi o frazare fluentă, fără foneme supărătoare, respectând regulile gramaticale și ortografia, ortoepia și punctuația gramaticii limbii române conform normelor actuale ale Academiei Române (de exemplu, scrierea cu „â” și „sunt”).

Terminologia științifică și simbolistica vor respecta normele standardizate unanim acceptate, iar unitățile de măsura vor fi cele ale Sistemului Internațional.

Formulele se vor numerota și se vor cita în paranteze mici.

Tabelele vor fi incluse în text. Ele vor fi denumite „Tabelul” și numerotate. Se recomandă ca tabelele să poarte și un titlu. În tabel, mărimile să fie însoțite de unitatea de măsură, în aceeași coloană sau rând.

Figurile vor fi incluse în text la locul cuvenit și vor fi denumite prescurtat Fig. urmate de numărul curent. Se recomandă ca figurile să aibă legende plasate sub figura respectivă.

Ilustrațiile, tabelele și diagramele trebuie să fie furnizate separat, iar poziția lor trebuie să fie indicată pe parcursul lucrării. La sfârșitul articolului trebuie să se furnizeze o listă completă a legendei figurilor (inclusiv numărul figurii, descrierea și sursa). Imaginile trebuie să fie prezentate la o calitate acceptabilă pentru publicare (format .tiff sau .jpg, min. 300 dpi, cu dimensiunea dorită pentru imprimare indicată în centimetri). Tabelele (furnizate în format editabil) și graficele trebuie, de asemenea, să fie enumerate la sfârșitul articolului. Hărțile și planurile ar trebui să fie însoțite de o scară grafică.

Bibliografia obligatorie oricărui articol se va numerota și cita în paranteze drepte, în ordinea citării în text. Ordinea de prezentare a titlurilor în bibliografie este următoarea: numele autorului, inițiala prenumelui, titlul articolului sau cărții, revista în care apare împreună cu numărul tomului și al anului curent, editura și localitatea pentru cărți, pagina și anul apariției. În cazul site-urilor web, indicați URL-ul complet și o dată de acces (sau, dacă este disponibilă, data la care site-ul a fost modificat ultima dată).

Pentru sursele primare, indicați numele complet al arhivei și furnizați toate referințele necesare pentru recuperarea informațiilor.

Toate articolele trimise spre publicare vor fi verificate în sistemul antiplagiat.

Autorii au obligația de a corecta și completa documentul/articolul conform cerințelor echipei editoriale și referenților pentru a se asigura coerența, claritatea și calitatea materialelor tipărite.

Toate publicațiile Editurii Universitare „Ion Mincu” vor avea înscrise la loc vizibil obligatoriu: pe prima copertă sigla, pe coperta IV va apare trecut ISBN / ISSN (după caz: ISBN pentru volume de autor și ISSN pentru publicații periodice, gen reviste sau broșuri, iar la interior pe pagina de titlu, alături de titlu și autor, trebuie să apară denumirea editurii, locul unde apare publicația și anul publicării (ex: «Editura universitară ”Ion Mincu”, București, 2023»), iar pe pagina a doua, ISBN / ISSN, plus alte detalii despre lucrări, copyright editură etc.

Toate lucrările vor fi verificate antiplagiat cu un program informatic pentru compararea documentelor în format text, agreat și utilizat de către UAUIM, rezultând rapoarte de similitudine care indică fragmentele detectate, dimensiunile lor și sursele în care au fost găsite, rapoarte de similitudine ce reprezintă instrumente pe baza cărora referenții fac evaluări privind originalitatea lucrărilor.

În vederea evitării cazurilor de plagiat, autoplagiat și a altor forme de fraudă academică, manuscrisele primite sunt supuse analizei cu un soft de identificare a similitudinilor, autorizat de UAUIM. Contribuțiile pentru care raportul indică proporții ridicate de similitudine cu surse incorect citate vor fi supuse unor verificări ulterioare; editura își rezervă dreptul să respingă contribuțiile care prezintă probleme de integritate academică.

Procedura de peer-review este particularizată în funcție de tipul de proiect editorial propus spre publicare.

1. Pentru publicațiile periodice (reviste, anale), comitetul editorial al fiecărei publicații periodice este responsabil de procesul de peer-review. Se va aplica cu consecvență sistemul de peer-review dublu anonim.

2. Volumele de autor vor fi recenzate de doi referenți de specialitate externi instituției la care este afiliat autorul volumului, respectându-se astfel rigorile sistemul de peer-review dublu anonim.