Într-o perioadă în care dinamica tendințelor de urbanizare și de consum generează presiuni tot mai accentuate asupra capacității de răspuns a cadrelor de viață, conceptul de „circularitate” apare ca principală soluție inovativă de atingere dezideratelor de sustenabilitate și reziliență urbană.
Urbanismul este un domeniu deschis ce se află în zona de juxtapunere a problematicilor convergente ale dezvoltării spațiale, economiei, mediului, cadrului social și politicilor publice, abordând sisteme complexe în continuă transformare și determinare contextuală.
Complementar, noțiunea de economie circulară, ca răspuns raportat la direcțiile actuale de dezvoltare, propune o abordare inovativă și emergentă asupra dezvoltării durabile.
Articularea competențelor distinctive ale urbanității și ale circularității în vederea definirii noului concept, evidențiază importanța celui de-al treilea domeniu determinant ce face referire la metabolismul urban.
În acest context, plecând de la realitatea incontestabilă privind interdependența și cauzalitatea reciprocă dintre dezvoltarea spațială, economia circulară și metabolismul urban, proiectul de cercetare își propune ca printr-o abordare sinergică a domeniilor determinante, să fundamenteze demersul de conturare a conceptului de oraș „circular”, abordat ca extrapolare a principiilor economiei circulare în profil urban.
Astfel, orașul „circular” impune regândirea elementelor de viață urbană și identificarea unor soluții inovatoare de reinventare și readaptare a cadrelor urbane în vederea decuplării parțiale sau totale de la consumul de resurse finite, eficientizării modului de utilizare a bunurilor și a serviciilor urbane și limitării efectelor negative asupra elementelor de cadru natural.
Totodată, plecând de la experiența economiei circulare, conceptul de oraș circular urmărește asigurarea premiselor de tranziție de la comportamente lineare de consum către comportamente circulare care ne învață noi modalități de “a face mai mult cu mai puțin” valorificând aportul inovativ al naturii.
Având în vedere evidența caracterului de pionierat al proiectului de cercetare deschis către noi perspective conceptual-teoretice asupra vocației de catalizare a schimbării în profil sensibil si pragmatic a orașelor, realizate prin intermediul „circularității”, acesta poate fi considerat debutul unor noi direcții de cercetare ulterioară.