Proiectul B:ID 3.0 se bazează pe un studiu amplu realizat și publicat în cadrul proiectelor anterioare B:ID din 2022 și 2023.
Al treilea proiect BID UAUIM 2024 a încorporat concluziile și vasta bază de date acumulate în primele două faze de cercetare punând accent pe problema semnalizării unitare a spațiilor universității, testând soluții de design menite să contribuie la accesibilizare și navigare facilă și care s-a finalizat cu producția acestor materiale vizuale.
Cercetarea se bazează pe un cadru teoretic interdisciplinar, care integrează contribuții din teoria designului grafic, fenomenologia spațiului și ontologia arhitecturii. Întregul studiu pornește de la premisa că în spațiile universității semnalistica trebuie să îndeplinească mai multe funcții simultan: să faciliteze orientarea, să contribuie la interacțiunea dintre studenți și mediul academic și, nu în ultimul rând, să ajute la crearea unei identități puternice a instituției.
Actualul spațiu universitar include o multitudine de indicatoare disparate și lipsite de coerență, care generează haos perceptiv și afectează experiența utilizatorilor. Această situație poate fi interpretată prin intermediul conceptelor formulate de Leach, Baudrillard și Virilio. Leach sugerează că supraexpunerea la stimuli vizuali duce la o „anestetică”, o insensibilitate perceptivă, făcând utilizatorii incapabili să navigheze eficient prin spațiu. În mod similar, Baudrillard subliniază cum excesul de reprezentări vizuale creează o hiperrealitate, în care simbolurile (indicatoare, semne) nu mai servesc realitatea, ci doar amplifică confuzia. Virilio contribuie la această perspectivă cu noțiunea de poluare informațională, unde fluxul rapid și necontrolat de stimuli produce o „orbire”, o incapacitate de a percepe detalii relevante. Proiectul a încercat să facă ordine, simplificând și unificând limbajul vizual în încercarea de a restabili claritatea și coerența spațială.
Cercetarea a inclus testarea mai multor teorii ale percepției, care se concentrează pe principiile similarității și continuității în procesarea informației vizuale. În plus, proiectul a explorat modul în care sistemele semiotice pot fi adaptate pentru a transmite informații relevante din punct de vedere cultural, utilizând modelele lui Saussure și Peirce.
Aplicând aceste abordări interdisciplinare, proiectul generează noi perspective asupra modului în care spațiul și identitatea sunt co-construite prin limbajul vizual. Acest cadru ar putea fi aplicat apoi într-o gamă largă de spații dinamice, dincolo de mediul academic, inclusiv în spații publice urbane și medii comerciale, făcând cercetarea aplicabilă pe scară largă.
Câteva dintre principiile după care ne-am ghidat au fost:
Alegerea unor palete de culori care să ofere un contrast suficient pentru persoanele cu dificultăți de percepție a culorilor, făcând semnalele vizuale vizibile atât în condiții de iluminare naturală, cât și artificială.
Utilizarea unor simboluri standardizate și ușor de recunoscut care să depășească barierele lingvistice sau culturale, facilitând accesul rapid la informații esențiale.
Amplasarea de hărți intuitive în puncte cheie de intrare sau de intersecție, care să ofere informații clare despre distribuția spațiilor și facilitățile disponibile.
Crearea unui set de materiale digitale care să conducă la o mai bună comunicare (foi cu antet, cartușe, afișe de eveniment asociate cu identitatea fiecărei facultăți etc)
*
Un sistem de semnalistică bine conceput contribuie la identitatea vizuală a universității, reflectând valorile și cultura sa. Astfel semnalistica devine nu doar un instrument de ghidaj, ci și un mijloc de comunicare a specificității și diversității comunității universitare.
prof.dr.arh. Andra Panait,
director proiect
ID | Permalink | Description |
---|---|---|
632-184 | https://editura.uauim.ro/pub/eim-632-184.pdf | B:ID UAUIM 3.0 - Branding și identitate vizuală în Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu |