ro | en
Prima paginăPublicații › Digital modeling of the impact of the 1755 Lisbon …

Digital modeling of the impact of the 1755 Lisbon Earthquake / Ediția a 2-a revizuită

https://doi.org/10.54508/978-606-638-295-3

Maria Boștenaru Dan, Thomas Panagopoulos
ISBN 978-606-638-295-3
suport media: tipar
publicat: 2023

Cartea este ediția a 2-a revizuită a volumului din 2014, rezultat al unei cercetări în cadrul rețelei europene COST TU0801, care studiază noi modele digitale de analiză și reconstrucție virtuală după dezastre, modelarea 3D a reperelor și integrarea lor în realitate augmentată cu conceptul propus.
Ediția de față are rolul de a actualiza acest model ținând cont de evoluția științei în acești ani, analizată în cadrul proiectului UEFISCDI PCE “Future on the past” în care Lisabona este un studiu de caz. În 2018 s-a creat o video mapping în ruina păstrată după cutremur a Convent do Carmo iar în 2022 a fost deschis muzeul “Quake”. Ideea muzeului este concordantă cu conceptul propus de scenografie. Studiul a fost întregit cu paralele privind cutremurul din San Francisco în ce privește imaginile „atunci și acum” precum și diagonalele de consolidare, acesta fiind prezent și în acest muzeu. De asemenea, pandemia de COVID19 a adus modificări în modul de percepere și de utilizare a imaginilor digitale. Randolph Langenbach a tradus studiul de imagine „atunci și acum” al ruinelor lui Piranesi în film înainte de pandemie, iar în perioada de pandemie Institutul Cultural Român la sediul din Veneția a creat un film despre Veneția văzută de pictori români. În perioada post-pandemie la Baia-Mare au fost plasate placuțe care reproduc în email picturi ale Școlii Băimărene, în mod similar cu cel pre-pandemic al imaginilor de arhivă ale orașului Bruchsal înainte de bombardamentele din al doilea război mondial. O astfel de abordare propunem acum pentru Lisabona: reperele din concept pot fi plasate în “miradouro” pentru a exemplifica silueta și întregite în realitate augmentată cu conceptul propus. În afară de revizuirea de imagine „atunci și acum”, și partea de cartare a fost revizuită cu hărți narative în SIG pentru parcursurile propuse în concept.

ID Link permanent Descriere
545-131 https://editura.uauim.ro/pub/eim-545-131.pdf Digital modeling of the impact of the 1755 Lisbon earthquake, seccond edition, 2023